UMUMTAʼLIM FANLARIDAN DARS SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING MAVJUD HOLATI TAHLILI - Toshmamatova, Munisa (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada umumtaʼlim fanlarida dars samaradorligini oshirishda axborot texnologiyalaridan foydalanishning amaldagi holati, mavjud muammolar, oʻqituvchilarning raqamli kompetensiyasi, oʻquvchilarning motivatsiyasi va IT vositalarining taʼlim jarayoniga integratsiyalashuvi keng tahlil qilinadi. Tadqiqotda Oʻzbekiston umumtaʼlim maktablaridagi raqamli infratuzilma darajasi, E-darsliklar, test platformalari, interaktiv metodlar hamda onlayn resurslarning qoʻllanish chastotasi oʻrganildi. Tahlil natijalari shuni koʻrsatadiki, axborot texnologiyalari dars samaradorligini sezilarli oshirsa-da, oʻqituvchilarning texnik tayyorgarligi, metodik qoʻllanmalar yetishmasligi va internet sifati jarayonning toʻlaqonli tatbiqiga toʻsqinlik qilmoqda. Maqola yakunida dars samaradorligini oshirish uchun zarur boʻlgan tashkiliy, texnik va metodik takliflar beriladi.