JAHON HAMJAMIYATINING GENDER TENGLIGINI TAʼMINLASHGA QARATAYOTGAN EʼTIBORI - Dadaboyeva, Jumagul; Habibullayev, Muhammadrajab (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada gender tengligini taʼminlash masalasi jahon hamjamiyatining diqqat markazida ekanligi, bu borada xalqaro huquqiy asoslarning shakllanishi hamda amaliy mexanizmlarining takomillashuvi tahlil qilinadi. Inson huquqlari umumjahon deklaratsiyasi, “Ayollarga nisbatan kamsitishlarga barham berish toʻgʻrisida” gi deklaratsiya va boshqa xalqaro hujjatlar mazmun-mohiyatidan kelib chiqib, ayollarning huquqiy maqomi, ularning siyosiy, ijtimoiy va iqtisodiy hayotdagi oʻrni yoritilgan. Maqolada gender kamsitish va shovinizm kabi tushunchalarning ilmiy izohi berilib, ularning jamiyat rivojiga salbiy taʼsiri misollar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada XXI asrda gender tengligi siyosatini amalga oshirishda mavjud muammolar, ayollar ishsizligi koʻrsatkichlari va ijtimoiy stereotiplarning oqibatlari ham statistik maʼlumotlar asosida koʻrsatib oʻtilgan.