“TURKISTON ULAMOSI” ASARIDAGI TARIXCHI OLIMLAR - Aminov, Hamidulloh (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada jadid maʼrifatparvarlari yetakchisi Ismoil Gaspirinskiy (1267-1332 h./1851-1914 m.) nashr qildirgan “Turkiston ulamosi” asarida keltirilgan tarixchi olimlar toʻgʻrisida soʻz yuritiladi. Ushbu asarda ilm-fanga hissa qoʻshgan Markaziy Osiyolik jami 123 nafar olimlar nomlari keltirilgan boʻlib, ulardan 10 nafari tarixchi olimlar hisoblanadi. Maqolada Markaziy Osiyolik tarixchi olimlarning hayoti va ijodi toʻgʻrisida qisqacha maʼlumotlar berilgan. Ularning asarlarining nomlari keltirilgan. Mazkur olimlar oʻz davrida muarrix – tarixchi olimlar sifatida shuhrat qozongan.