ABU ABDULLOH MUHAMMAD IBN ALI HAKIM TERMIZIYNING “MAʼRIFATUL ASROR” ASARIDA BILISH FALSAFASI VA GNOSEOLOGIK QARASHLAR TAHLILI - Xaitov, Lazizbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada islom tasavvufi va falsafasi tarixida muhim oʻrin tutgan mutafakkir Abu Abdulloh Muhammad ibn Ali Hakim Termiziyning “Maʼrifatul asror” asarida bayon etilgan bilish falsafasi va gnoseologik qarashlari tahlil qilingan. Maqolada bilish jarayonining manbalari, aql va qalb oʻrtasidagi munosabat, ilohiy maʼrifat tushunchasi hamda ruhiy idrokning tasavvufiy talqini ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi. Maqolada insonning haqiqatni anglash bosqichlari, aqlning tabaqalanishi, qalb koʻzi (tabsira) va intuitiv bilish (maʼrifat) tushunchalari tizimli tahlil qilingan. Shuningdek, mutafakkir gnoseologiyasining zamonaviy falsafiy oqimlar bilan oʻzaro aloqadorligi va uning inson kamolotidagi oʻrni yoritilgan.