XALQARO TIJORAT VAKILLIGI SHARTNOMALARI UCHUN HUQUQNI TANLASH: TARAFLARNING ERK MUXTORIYATI VA TIJORIY VAKIL HIMOYASI OʻRTASIDAGI MUVOZANAT - Abdugaffarov, Davronbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Taraflar avtonomiyasi tamoyili xalqaro shartnoma huquqining fundamental ustuni boʻlib qolmoqda va tijorat ishtirokchilariga oʻz munosabatlarini tartibga soluvchi huquqiy rejimni belgilash imkonini beradi. Biroq, xalqaro tijorat vakilligi shartnomalari doirasida bu erkinlik koʻpincha iqtisodiy jihatdan zaif tomon sifatida qaraladigan tijorat agentini himoya qilish uchun ishlab chiqilgan majburiy qonunchilik rejimlari bilan toʻqnash keladi. Ushbu maqola shartnoma erkinligi va Yevropa Ittifoqi tomonidan 86/653/EEC Direktiva orqali oʻrnatilgan majburiy himoya qoidalari oʻrtasidagi ziddiyatni oʻrganadi. Ustuvor majburiy normalarning doktrinal asoslari va Yevropa Ittifoqi Sudining tegishli sud amaliyotini oʻrganish orqali, ushbu tadqiqot sudlar prinsipialning Yevropa Ittifoqiga kirmagan davlat huquqini tanlashi va agentning shartnoma bekor qilinganda qonuniy tovon yoki kompensatsiya olish huquqi oʻrtasidagi ziddiyatni qanday hal qilishini tahlil qiladi. Maqola transchegaraviy agentlik shartnomalarida taraflar avtonomiyasi chegaralarini oydinlashtirish va globallashgan bozorda himoya bazasini saqlashda Direktiva samaradorligini baholashga qaratilgan.