IMPROVEMENT OF ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISMS OF GASTRONOMY TOURISM DEVELOPMENT

Authors

  • Jasur Kakharov

DOI:

https://doi.org/10.47390/SPR1342V4I8Y2024N15

Keywords:

diversification, festivals, cuisine, image, destination, domestic gastronomy, international gastronomy.

Abstract

The article presents the possibilities and problems of developing gastronomy tourism in Uzbekistan, and gives recommendations on the organizational and economic components of the development of this new type of tourism.

References

1. Ўзбекистон Республикаси Президентининг - «Ўзбекистон Республикасининг туризм соҳасини жадал ривожлантиришни таъминлаш чора-тадбирлари тўғрисида»ги Фармони 2016 йил 2-декабрь. ПФ-4861.

2. Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2019 йил 13 августдаги ПФ-5781-сон “Ўзбекистон Республикасида туризм соҳасини янада ривожлантириш чора-тадбирлари тўғрисида”ги Фармони.

1. 3.Alonso, A.D., & Ogle, A. (2010). Tourism and hospitality small and medium enterprises and environmental sustainability. Management Research Review, 33.

3. Ogle, A. (2012). Environmental performance measurement of tourism accommodations in the pilgrimage urban areas: The case of the Holy City of Mashhad, Iran. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 35, 514–522.

4. Buhalis, D.,Tourism: Information Technology for strategic tourism management, Pearson.; Smith, S. (2010) Practical Tourism Research (CABI);

5. Gonca G.S. Gastronomy tourism as an alternative tourism; 2015. 83 p.

6. HallC.M., Mitchell R. Gastronomic tourism: Comparing food and wine tourismexperiences/Niche tourism: Contemporary issues, trends and cases. Oxford: ElsevierButterworth-Heinemann, 2005. Р. 73-88.

7. Александрова А.Ю. География туризма - М.: Кнорус, 2015. - 592 с.

8. Драчева Е.Л.,Христов Т.Т. Гастрономический туризм: современные тенденции и перспективы. Рос. регион взгляд в будущее-2015. -№ 3(4).-с. 36-50.

9. СоханьИ.В. Особенности русской гастрономической культуры. Вестник Томского государственного университета, 2011. – № 347. С. 61–68.

10. Похлебкин В.В. Национальные кухни наших народов.М.: Центрполиграф, 2004.329 с.

11. Щеникова Н.В. Традиции и культура питания народов мира. Учебное пособие. М.:Инфра-М, 2015.-296 с.

12. Сычева В.О., Шпенькова К.С. Условия развития гастрономического туризма в России и в мире // Журнал Концепт, № 7. Саратов. 2014- 126-130 с.

13. Мясникова Е. Н., Традиции и культуры питания народов мира.Российский экономический университет им. Г.В. Плеханова, Москва. 2018.-67 с.

Published

2024-08-31

How to Cite

Kakharov, J. (2024). IMPROVEMENT OF ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISMS OF GASTRONOMY TOURISM DEVELOPMENT. Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 4(8). https://doi.org/10.47390/SPR1342V4I8Y2024N15